esmaspäev, 13. oktoober 2008

Lillekasvataja annab aru

Esiteks siis minu palmidest. Kliki siia, saad lugeda natu nende sünniloost. Praeguseks on palmid siis juba nii suured. Üks neist elab kasvumajas ja praegusega rahul oma eluga. Teine juba nelja lehega. Ülejäänud kolm, mis ka hiljem külvasin, on kahelehelised. Ilusasti kasvanud kõik
Jõulukaktusel aga vahepeal kaks uut kasulast jälle ilmavalgust näinud. Saage tuttavaks: diospüür ehk hurmaa. Lisainfo mujalt
Hurmaal oli kaks igati ok seemet sees. Mis nendega ikka muud teha kui jõulukaktuse potti kosuma. Esimese istutasin varakult ümber. Ta on üsna samas suuruses mis fotol.

8 kommentaari:

Köögikata ütles ...

Lahe, et nad Sul kõik kasvavad. Mina ei saanud mingeid eksoote idanemagi mitte. Enam ei mäletagi, mis need olid.
Siiski, kunagi niiumbes 15a tagasi läks kasvama üks importõunast välja pudenenud juba idanenud seeme. Sellele puukesele sai nüüd proovitud sorte külge pookida, aga ellu jäi neljast vaid üks. Kogun julgust, et järgmisel kevadel ise uuesti proovida. :o)

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Sul pole sellist mamma-jõulukaktust.
Aga kas nende eksootiliste õunapuudega ei peaks vastupidi tegema, et ei kasuta neid pookealusena vaid ikka poogitava oksana. Pookealus peab tugev olema, külmakindel.
Aga see on suur töö.
Minu selle kevade pookimine läks metsa.

Köögikata ütles ...

No kui see puu on mul kasvanud 15 aastat, siis peaks ta üsna külmakindel olema ju. See õun oli tõenäoliselt Poolast, tol ajal ju palju neid väljamaa õunu meil ei liikunud. Oli selline peaaegu lillaka tooniga tumepunase koorega õun, mis õieotsast tunduvalt sihvakam, kui saba poolt,mahlase krõmpsuva sisuga, võib-olla mäletad neid veel? Ega see seemnest kasvanu muidugi sordiomane ei ole. Ta peaks mul kuskil lillepiltidel näha ka olema, lapse lillepeenrake selle ümber tehtud.
Aga jõulukaktus on mul ka olemas, peaks vist katsetama ta fertiilsust ;o).

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Kas ta éounu ka on üritanud teha?
Miks siis seemnest kasvanu sordiomane pole?

Köögikata ütles ...

Ei ole veel seni üritanud õunu teha. Aga selle sordiomase kohta ei mäleta öelda kohe uurimata. Tean ainult, et sordid neile kõigile poogitakse. Kas äkki mõjutab seemneid ka emataime pookealus? Kindla peale ka emataime sordi enda vanemad (mäletan algastme bioloogiast mingit pärilikkuse kirjeldust, kus kasvasid punasest ja kollasest küll oranžid, aga oranžist ja oranžist võis vabalt jälle punaseid või kollaseid ka tulla).

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Oeh
Ma omast arust nagu teadsin. Pärast sinu jutu lugemist ei tea enam midagi.
Ei, pookealus ei mõjuta.
Ma arvan, et Muhedik teaks äkki.

Köögikata ütles ...

http://www.aiandus.ee/vaata.php?id=887
vaata siia. :o)

Aga ehk jah Muhedik oskab rohkem pajatada. Minu puule pookimist teinud Valdur Miller igatahes ütles ka kohe, kui sest puust talle rääkisin, et ega see küll samasuguseid õunu ei pruugi kandma hakata, kui see emapuu vili oli. Ja sama asja räägiti juba siis, kui selle seemne potti pistsin.

kaaren ütles ...

6unajuttu: R22gitaxe suht heast talve6unast Lobo, millel ka tumepunane koor & m2rkimisv22rselt hea viljaliha. Ka tumepunase koore & pikliq qjuga vili. Olen ka yhe puukoolist toonud, veel ei kanna.
Aga vahepeal on poes (Maximas) imeasju, nt Tsiili hiigelploomid. Neid kyll proovin idandada:D