pühapäev, 16. september 2007

Sügis 100%



Ilmad on jahedad, taevast kisub vihma ja harva tekib momente kus õues on hea ja mõnus toimetada. Kui aga miskit just tegutseda aias ei saa, siis vahest tuleb ikka minna värsket õhku hingama ja jalutama.

Jalutuskäigu reportaaz :
kibuvitsamarjad on juba ilusti korjamiskõlbulikud, kuid mina jätan enamiku neist lindudele talveks põõsasse. Ei oska nagu midagi tarka nendega peale hakata, sellepärast.

Külavahetee ja meie sissesõidutee nurgas kasvavad noored kased (5-aastased, sai nad kunagi vaevu põlvepikkuste vitsakestena istutatud) ja nende alla on kaseriisikad siginenud. Mees mul eee... investeeris neid päevakese, et saaks foto ära teha, homme pean jälle seente kupatamise päevakorda võtma.(Ta loeb ka neid aiablogisid, see Kadaka investeerimisjutt meeldis meile väga.)

Riisikad kasvavad niimoodi toredasti ringis ümber puu.
Peale kaseriisikate kasvavad seal veel tatikad ja mingid ebamäärased riisikad või lehtrikud või heinikud, neid me ei puutu, tundmatu kraam.


Jalutame edasi, hoonetest mööda, sinna kus meie noorte metsapuudega heinamaa. Meie maa piiri kõrvale on siis silopallid pandud. Lastele ja koerale meeldib ikka nende otsas turnimas käia, ühelt järgmisele hüpata


Meie hüppama ei lähe, sest ilm on jahedavõitu ja nagu poiss hiljuti meile ütles, et oleme vanad, meil nahk venib. Mis me siis ikka hüppame, jääme veel nahka pidi kuhugi kinni. Otsime parem seeni edasi. Ja seal männi all need tatikad ongi. Või on need võiseened?
Mõnus ikka vaadata, seegi mänd on oma kätega maasse istutatud, tollal oli ta vaevalt poolemeetrine männijupike.

Siis vaatame, et kuidas kombain tööd teeb ja kuidas pilved liiguvad.



Seened korjatud, mis neist edasi saab?
Mina seenesousti ei armasta. On selline ebamäärase värviga libe ollus. Mulle meeldivad seened näiteks praetult koos sibulaga, noored puravikud marineeritult, seenekotletid või pirukad.
Neil kahel pildil ongi seenekotlettide tegemine: hakitud seened (eelnevalt soolvees kupatatud), sibul, petersell, hapukoor, munad, jahu, sool.Segan taina ja küpsetan. Poiss ei söö (kahtlane värk tema arust), mees kiitis.
Süüakse hapukoorega.
Ilmad jahedad, muru märg- milleks end vaevata õues tuustimisega.
Palju parem on end diivanile patjadele laiali laotada ja mõnusalt sooja soemüüri ääres oma kõhtu ja käppi soendada.



4 kommentaari:

Kadakas ütles ...

Teil nii kena hajutatud riskiga investeeringuportfell- kaseriisikad ehk ei kipu ka nii kiiresti ussitama minema :)

Tahtsin küsida noorte puude kohta, kas istutasite kevadel või sügisel ja kui istutamisehetk välja arvata, kas hiljem kastsite ka? Tunduvad majast üsna kaugel asuvat.
Mul jupike maad maja ja maantee vahel ootab puid, aga pole veel tihanud istutada, sest pelgan suvist veevedamist...

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Olen igal ajal istutanud. Aga olen üritanud istutamist sättida ikka enne vihmaperioode. Hiljem saavad ise hakkama. Kastan ja nunnutan ainult peenemat kraami. Kased, männid, kuused peavad ise hakkama saama.
Praegu on muide selleks igati hea aeg.

kaaren ütles ...

Parim paljasjuurste istutusaeg just praegu k2ib - kasvav q jooxeb, p2ike enam ei qivata, taim on aktiivse kasvu l6petanud, aga juurdub ymberistutatult veel ilusasti 2ra. Kevadel saab veel kosuda, & tuleva suve v6imaliqd p6uan2dalad kannatab selline puu suht h2sti. J6udu istutama!
Pee ess, seenekotletid on meilegi tuttav amps. T6eline maiuspala!

Naano ütles ...

Ma käin iga sügis mitmekümne kilomeetri kaugusel kibuvitsa korjamas. Mu lemmiktee ja väga vitamiinirikas. Teeb kohe kadedaks, kui kellelgi aias lausa kasvab. Korja, kuivata ja tee nagu õunateed. Linnud armastavad nagunii sifkasid palju rohkem.