kolmapäev, 3. august 2016

Paar sõna viinamarjadest


2007. aastal üritasin lauda vana seina äärde kiviktaimlat rajada aga no see läks mul luhta. Kasvas heintesse tagasi. Keeruline koht. Aga hea koht, soe ja tuulte eest kaitstud. Praegu on seal viinamarjad. Täna pärastlõunal mul vedas - pääsesin sinna rohima. Kukeharja taga kasvav viinamari on Hassanskii Sladki. Teine on Swenson Red. Mõlemad paariaastased taimed. Sinna mahub neid kaks tükki veel. Või isegi kolm. Soovitusi?


5 kommentaari:

Eve Piibeleht ütles ...

Mul on Zilga täiesti külma- ja lollikindel, käisin just eile õhtul lehti vähemaks lõikamas, muidu meil ei saa marjad valmis, mereäärne jahemaa.

Ise Hakanud Lillekasvataja ütles ...

Kusjuures meil Zilga ei ole lolli- st minukindel. Meil on õutingimustes kaks zilgat välja läinud

MUHEDIK ütles ...

Kui see sein jääb viinapuudest põhja, siis püsivad seal kõik talvituvad viinapuud hästi. Kui neile talvel puhub peale külm põhjatuul, ei olene sordist suurt midagi. Ja istutama peab neid nagu roose, pookekoht sügavale, Sa ilmselt tead seda isegi.
Meil on juba päris kaua `Zilga` kannab igal aastal ja ei kahjustu kunagi ja mulle meeldib ta maitse ka kõige rohkem, hea vürtsine, Head on veel `Guna`, Severnõi Rannii` ja `Jubileinaja Novgoroda`. Hassanski sladki talvitub hästi, aga igal aastal ühtmoodi ei kanna. Kõige rohkem on meil mitmel korral kahjustada saanud `Silva`, teda väga ei soovita.

Tii ütles ...

Istutama ikka sügavamale jah veidi kui istikutorus või potis. Tavaliselt on Eesti tegijate müüdavad viinapuud pistikutaimed. Meil Hassanski on üks kindlam kandja, Zilgast loodaks ka aga tänavu küll (veel? 2 aastane alles) peaaegu null vilja. Summersweeet/Swenssons red on maitsev ja ilma ka ei jäta. Petersons siin ukse kõrval alustas eelmisel kandmist ja tänavu ka marjad küljes, üsna maitsev ja kenad sügavama hõlmaga lehed. Rondo, see veinivalmistaje üks põhisorte pidas ümberistutuse tõttu aasta vahet, nüüd jälle kobaraid täis. Meiepool kipub hiline olema. Veina, mida ma jaganud olen on maitsev aga ei kanna igal aastal. Tänavu on üldse nõrk viinamarajasaagi aasta, ei tea kas kehva eelmise suve või möödunud talve tõttu, kusjuures külmakahjustusi nagu polnud. Aiaääres on veel mitmeid sorte aga kõik pole veel esimest kobaratki näidanud.

Togram ütles ...

Meil on ka Zilga. Vahe on vaid selles, et kasvatame teda kasvuhoones. Tolmendamine ehk on veidi kehvem, aga samas marjad valmivad nö normaalsel ajal. Maitse meie peres heaks kiidetud.