laupäev, 23. november 2013

Novembri-ilu ehk kuidas mina teen samblaaeda


Enne kui minna sambla-aeda tegema, võiks kõigepealt sügavkülmast natuke  suve välja võtta ja ära süüa ja juua. Panin see aasta täiesti ilma mingi tsensuurita kõiki marju külmikusse, mis aga kätte sain. Ka punaseid sõstraid ja tikreid. Kahtlesin nende sulamisoskuses aga pole viga, tikrid jäävad sulades ikka ilusaiks, ei vaju koledate lässudena kokku. Ja lõhn on võrratu! Kõigil marjadel loomulikult.

Nohu, viirused ja kursusetöö ründavad aga need marjad aitavad ellu jääda. Ausõna.

Hää küll. Täna on laupäev. Mitte keegi peale tolmuimeja ja pesumasina ja majandusõppe ei oota mind täna, nii et tehkem tähtis nägu ette: mul on ilmtingimata vaja teha paar tiiru aias. Pühitsetud oli minu tahtmine: isegi päike ilmus välja ja näitas mulle huvitavaid kohti pildistamiseks.


Suvel ma neid valgeid sõrmkübaraid juba natuke kirun - no palju on teisi, muudkui rohin neid minema. Aga talvel on nad ilusad! Ei karda nad ei niiskust, ei külma, ega ka mingeid haiguseid. Ilusad ja igihaljad, mõnusad, kaardus lehed.
Kõrrelisi on kah selliseid, mis oskavad novembris korralikult käituda ja ilusad olla. Suvel polnud kumbatki eriti märgata, kõrvalolevad primadonnad: kullerkupud, päevaliiliad, jt varjasid nad sootuks. Praegu on nad aga toredasti reas nagu siilipere.



Neid siilipuntraid oli seal veel aga no ei mahtunud pildile.
Järgmisel fotol on palmilehine tarn:


Kibuvits:


Harilik liguster:


Maasikamaa teisest otsast:


PS.: samblaaeda teeme mõni teine kord. Fotokaga ringkäik aias annab piisavalt jõudu, et majandusõpingutega tegelema hakata.

3 kommentaari:

MUHEDIK ütles ...

Sul vist pole sambla tarvis veel piisavalt varju, aga see suur kivi on ju hiigla uhke oma kasukas. Ja hea, et aed annab jõudu praegusel hetkel kõige olulisemaks:)

Köögikata ütles ...

Kibuvits on ikka ilmatu-uhke! Ja mulle ka meeldivad sõrmkübara ja üheksavägise talvepuhmad. See viimane kolis mul tänavu õige ohtralt paraadpeenrasse. Kus ette jääb, sealt tõmban välja, aga osa jätan kindlasti alles - taevassepüüdlejad on tore lisand suvisele peenrasiluetile.

Tistou ütles ...

Maasikamaa on küll imposantne ja vahva! :-D