reede, 20. aprill 2007

Aiast kööki

See siin on mu esimene saak meie aiast sellel kevadel. Esimene on ikka see kõikse parem. Mis sellest
siis teha? Eks ikka rohelist salatit, nagu iga aasta. Salatisse lõikan muidugi hiina kapsast, kurki, lisan pisut soola, oliiviõli, pigistan sidrunimahla ja siis kõik see mida aiast saab: murulauk, küüslaugupealsed, naadid, oblikad, jänesekapsad, noored võilillelehed ja rabarberilehed. Nurmenukulehed ja kuuskedelt natuke noori võrseid.
Kevadised ravimtaimeteed. Veel on veidi vara aga varsti tuleb koguma hakata nurmenukuõisi, kortslehti: neist saab väga maitsvat kuuma jooki.
Kevadine supp. vaja läheb: 3l vett, 1/2kl. odratangu, 2 porgandit, 1-2 sibulat, peterselli, 5-6 kartulit, 300 g rohelist lehtköögivilja (oblikad, naadid, nõgesed, rabarberilehed jne) , 2 sl võid, soola, 1-2 keedetud muna, hapukoort.
Tangud keeta veega poolpehmeks, lisada võis hautatud porgand-sibul-petersell, seejärel kartulid. Pestud, nõrutatud ja kuuma veega üle valatud lehtköögivili hakkida peeneks, lisada supile, keeta 5-10 minutit, maitsestada ning anda lauale hakitud muna ja soovi korral hapukoorega.
Oblikaga hautatud kala. 400 g kalafileesid, 1 spl taimeõli, 1 spl jahu, 100 g sibulaid, 400 g oblikaid, 5 g küüslauku, 25 g võid, 1 spl tomatipüreed, soola, pipart, maitserohelist.
Kalafileed lõigatakse parajateks tükkideks, paneeritakse jahuga ja matsestatakse soolaga, praetakse taimeõlis mõlemilt poolt. Sibulad hakitakse, hautatakse sulatatud võis koos hakitud oblikate, purustatud küüslaugu, tomatipüree, pannile jäänud pruunistunud jahu ja vähese kalapuljongiga 15-20 minutit. Maitsestatakse. Kalad asetatakse vormi, oblikapüree valatakse kaladele ning hautatakse veel 5-10 minutit.
Valmis toidule pustatakse maitserohelist, lisandiks keedetud kartulid.

Kommentaare ei ole: