pühapäev, 15. märts 2015

Sipelgate saaga, vist kolmas osa.


On saabunud ilusad soojad kevadpäevad. Öösiti veel külmetab aga see ongi hea, siis loodus ei kiirusta ja kulgeb ka meie perele sobivas rütmis.

Aknalauapõllundus nagu edeneb ja ei edene ka. Vist ostsin lolli peaga halba mulda. Nii aeglaselt pole mul iial taimed kasvanud. Aga mõned tomatitaimed juba on ja need on ilusad. Peakski täna üle kontrollima, et kas oleks neid veel vaja külvata või aitab kah.

Kasvuhoones sai kah juba siblitud. Külvitegevust seal loomulikult ei toimu veel.

Põhiline tegevus on nn päikese kontrollimine. Seesama, mida koer kõrvaloleval fotol teeb. See on tähtis tegevus ja võtab aega ja keskendumist.

Muideks aga - käes on märts - plirts-plärts, ja nagu keskkonnaametist mulle eelmine aasta öeldi, sipelgad hakkavad tegutsema. Kuna meil on lisaks nn avalikule pesale kuuseheki sees paar pesakuhilat veel, jõudsime järeldusele, et mees ise katsetab need elukad ümber kolida. Tegelikult pole seal ju midagi keerulist. Vähemalt praegu me arvame nii.
Nojah, sipelgad hakkavad tegutsema. See tähendab, et nad kolivad kogu kambaga pesa ülemistesse kihtidesse, nii et mustab kohe. Pole varem sellist vaatepilti isiklikult näinudki. Mustab tõesti:



Algul ajas mees neid kotti, hiljem kuhjas lihtsalt kärusse, sipelgad suht uimased, püsisid kärus küll.


Mina samal ajal lõikasin oksi teisel pool kuusehekki, et teistele pesadele ligi pääseks. Need jäid veel kolimist ootama sest pesad on kuuskede varjus pimedas ja jahedas. Ei seal olnud veel ühtegi elumärki. Peab ootama, kuni pesad rohkem soenevad, siis saab mees veel nendega edasi-tagasi marssida.


Päris palju sai oksi. Kuuseheki alumised hekisisesed oksad puha kuivanud.


Sipelgad olid oma pesa ehitanud meie talu piirikivi peale. Mudane ta praegu fotol on aga piirimärk on näha.


Mudane sellepärast, et kui pesa on ära viidud, tuleb sinna vees lahustunud mürki kallata. Kasutasime siis seda, mis kõrval fotol.
Eks siis näha ole, mõikab või ei.
Nagunii on mul kahtlane tunne, et ega see aktsioon ühe kevadega vist ei piirdu. Isegi kui üks emane maha jääb, kukuvad kohe edasi tegutsema, need va sipelgad. Aga ma eelistan oma aeda endale hoida. Tahaks ka üle mitme aasta mõnd plomi suhu pista.




Ja esimene grill sai ka tehtud. Vägeva tossuga. See oli lahe.  Need kuivad kuuseoksad olid hea hakatus ja püsikute varsi on praegu ju meeletult.  Täna jätkan püsikuvarte korjamist.



9 kommentaari:

MUHEDIK ütles ...

Edu teile putlaste kolimisel, äkki ikka õnnestub neist lahti saada. Las elavad rahus kuskil metsas.

Rahutu rahmeldaja ütles ...

hoian pöialt, et kolimine õnnestuks :D

helleaed ütles ...

See on küll suur ettevõtmine ja päris huvitav, kas õnnestub. Hoiame pöialt :) Omal pole kokkupuudet nendega olnud. Neid väikseid mullamurelasi küll on, ja eelmisel aastal kohe väga palju.
Esimene lõke on alati selline meeleolukas, juhatab õige hooaja sisse. Meil veel tegemata :)

Eve Piibeleht ütles ...

Meil oli täna ka esimene lõke, aga ilma grillita.

Milda ütles ...

Suured sipelgad on linnusemaal ja seal on nende koht ja tore jälgida, aias on väikesed ja vôiksid ju ka olla, aga nad ronivad kasvuhoonesse ja sellega ei saa leppida

Aedkutsub ütles ...

Lõpuks õnnestus mul näha ühte täiuslikku aiapinki, millist kusagil veel kohanud pole. Kas tohib küsida, kust sellist osta saab (kui see just isetehtud pole)?

mustkaaren ütles ...

Looma, st sipelga koht on metsas. Aga kuna neid on oluliselt rohkem kui teid, siis jõudu ja visadust teile oma ploomipuude kaitsmisel.
Mõnus soojalaine, meil ka aiahooaeg avatud. Eriti mõnus, et tavalist salakavalat kurja tuult ei ole. Ainult labidas ei taha hästi maa sisse minna.

Ise Hakanud Lillekasvataja ütles ...

See kole ja logisev mööbel sai ostetud mitu aastat tagasi vist Jäneda laadalt. Ei ole eriti kvaliteetne, mees muudkui kruvib sinna lisaks toelaudu

Ahjud ütles ...

Ilusad kevadised pildid :)