pühapäev, 21. august 2011

Mererand, põldmari, väikesed abilised ja salvei.

Minu turbapeenra pikendamiseks on auk valmis. Ainult turvast on veel vaja. Kui hästi läheb, saame lähipäevil turba ka. Eile näiteks läks hästi, käisime mererannas, tarisin sealt paar peotäit ilusaid kivikesi(punaseid ja roosasi!) ja mõned põldmarjataimed koju. Neile tekitasime kitsukese peenra turbaaugu servale.


Suured kivid, väiksed kivid, liiv ja tublid abilised. Poiss aitas kive paika panna ja tüdruk kastis.


Kastis ja täiendas omalt poolt:


Minu põldmarju polnudki enam lõpuks näha. :)
Aiamängud on nakkusliku iseloomuga.
Peenar on tehtud nö. Muhediku meetodiga. Kate-kivid-killustik. Kattes augud ja aukude kohtades põldmarjataimed. No see vahe ehk, et seal kus taimed, kaevasin ka katte alt ja segasin sealse pinnase liivaseks. Ülejäänud serv jääb taimestamata. Lihtsalt kate ja kivid. Ja suviti sobitan sinna lillepotid "suvitajatega". Praegugi "laagerdub" seal paar potti, mis ootavad peatset tuppa kolimist. Ühes on hirmuhke salvei.


Neid sai kevadel külvatud kui suvikut aga praegu vaatan, et varred puha puitunud. Et ei tea siis, elavad talve õues üle? Enamiku neist jätangi niisama, selle ühe tarin potiga tuppa. Kuigi, pean tunnistama, ta on küll teetaim aga lõhn tal küll isuäratav pole. Ehk kuivatatuna ja tee sees on leebem see lõhn. Arvestades, mis omadusi salveil lubatakse olevat, ma tahaks teda ju siiski kasutada. Ja kasutada kohe mõnuga! :P

Salvei. Kopitud seemnemaailma lehelt:
Mitmeaastane taim kõrgusega kuni 50 cm. Pikad, otstest tömbid lehed. Aromaatsed õied (lillad, roosad, valged) moodustavad kohevad õisikupead. Õitseb juunis-juulis. Taim on nõudlik pinnase suhtes ja külmakindel. Tema kuivatatud lehti kasutatakse ravimina bronhiidi, gastriidi, mao ja neeruhaiguste puhul. Värskeid lehti kasutatakse kulinaarias toidulisanditena, konservide, vorstide, juustu ja veini valmistamisel. Ühes grammis on 120 seemet. Seemneid pakis 0,2 g.
Raviks kasutatakse kuivatatud salvei lehti. Salvei eeterlik õli omab tugevat desinfitseerivat ja seenhaigustevastast toimet. Tänu eeterlike õlide olemasolule tõstab lehtedest valmistatud leotis e. ekstrakt seedekulgla elundite aktiivsust; omab märkimisväärset spasmi (krambi) vastast toimet. Salvei tervistavad omadused olid tuntud juba iidsetel aegadel. Traditsiooniline on salveitinktuuri kasutamine ägeda angiini korral. Loputamise ja kuristamise leotist valmistatakse nagu teed ja sageli lisatakse ½ tl. boorhapet klaasi tee kohta või 70% piiritust (1:1). Kasutatakse teena (1sl. purustatud lehti üle valada 2 kl. keeva veega ja jätta 20-30 min. tõmbama. ½ kl. 3-4 korda päevas söögi ajal.) Sageli kasutatakse salvei lehti koos teiste ravimtaimedega. Näiteks: salveid ja kummelit 20 g, tammekoort 60 g. Peenestatud tammekoor valatakse üle keeva veega, lastakse seista 1 tund, keedetakse suletud potis 10-15 min., lisatakse salvei ja kummel, võetakse tulelt, jahutatakse. Saadud leotises niisutatakse marlit, väänatakse kergelt välja ja asetatakse haige koha peale. Protseduuri kestvus 15 min., 2-3 korda päevas. Seda leotist säilitatakse külmikus 2-3 päeva. Salveid ei soovitata rinnaga toitvatele emadele. Vanne tehakse ekseemide ja psoriaasi korral. Vanni jaoks võetakse 50-100 g salvei lehti ämbritäie vee kohta. Salvei leotist kasutatakse mao- ja kõhuvaevuste korral leevendava vahendina, aga ka tuberkoloosi raviks. Kootava ja desinfitseeriva toime tõttu kasutatakse kõhulahtisuse erinevate vormide korral. Salvei säilitab oma ravivõime aasta jooksul. Salvei lehti peetakse heaks vahendiks koide vastu.

12 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Põldmari aias on üks igavene nuhtlus, ta kipub jubedalt laiutama ja mina oma taimedelt pole veel marju saanud, ju siis miski ei sobi. Kasvab küll kiviaia peal.Ütleb Maurus

Mariihen ütles ...

Mul sama lugu. Mingil x moel on põldmari sattunud tikripõõsaste ritta ja nüüd tahab järgemööda kõik tikripõõsad ära lämmatada. Õitsab küll, aga ei ühtki marja.

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Tjah, ega ma ise ka hästi ei usu, et neist asja saab aga katsetama ju peab! Tea, mis nad tahavad, meresoola aeg-ajalt? :)

mustkaaren ütles ...

põldmarjadele tooge dolomiidiplokke, et neile kodupinnast meenutada:)
Salvei ei pidanud kannatama meie märga talve. Mul on nyyd ka 2 sorti, aga no kuidagi ei tea, kuidas käituda - saxlastel on salvei väga armastatud taim & salveikasvatajad moodustavad lausa klubisid, see ytleb taime talvekindluse kohta mõndagi...
Kyll sul on tublid väikesed abilised. Minagi lasen lastel ennast igati aidata ning pigistan silma kinni, kui riideesemete & pori vahel tekib teatud reaktsioon;) v pannaxe mõni mägisibul valesse kohta!

Köögikata ütles ...

Mul on Kadaka juurest toodud põldmarjad bossi peenras. Laiutavad hullult, aga enamus marju on 1-teralised, nüüd on hakanud ka mõni päris marja moodi mari tekkima. Salveid kord elavad talve üle, kord mitte.

MUHEDIK ütles ...

Hakkab midagi ilusat tekkima, juba seepärast, et Abilisel nii mõnus nägu ees on.

Lugesin ja mõtlesin, et mismoodi Sa küll need suured kivid sinna pihku ära mahutasid?, ma neid väikseid ei näe kuskilt.

Kas Su keetmistel on lõpp peal, et aiaga toimetate? Või võttis väike peakokk ameti üle?

Põldmari pane aia äärde või aia taha:D, mitte lillepeenrasse ja turvas ei sobi talle mu meelest üleüldse mitte. Salvei võtab tõesti niiskus, proovi mõni talvitada kasvuhoones kui Sul taimi rohkem on.

Eve Piibeleht ütles ...

Mul on salvei aias juba kuus aastat, hea drenaaziga kohas. Siiani ei ole teda miski võtnud, märg ega külm ega lumi.

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Õnneks mul katsetamiseks salveitaimi on. Praegu paras aeg ümberistutamisteks.
Kas Kadakal pole mitte kultuursort, pampel? Mul on omal ka üks selline aga jamade jama, ta on suht hiline. Otsingi nüüd kõikvõimalikke alternatiive, mulle nad hullupööra maitsevad

Hiline ütles ...

Ei ole pampel väga hiline. Soovitan Sulle võtta sort Loch Ness, see suht suurte marjadega, küllaltki külmakindel ja mis peamine - okasteta.
Ja muideks, seda võid saada Albu vallas olevast aiandist, kahjuks ei tea firma nime, mul ainult telef. nr. 55672857, sain kui otsisin kuskohast saaks mustika- ja jõhvika taimi.

Hiline ütles ...

Eh, aga mul jäi kiitmata eelviimast pilti - väga ilus tagafoon, veel ilusam lillepeenar ja väga-väga meeldib pildil olev väike abiline :)

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Jaaaa! Väike Abiline tegi kõvasti tööd, hoole ja armastusega!

Tsiil ütles ...

Salvei elab mul aias vast juba neljandat aastat. Esimesel aastal lõikasin tagasi. Teisel aastal tüdisin kevadel ootamast ja lõikasin puitunud varred maha. Kolmandal aastal sain aru, et ta lehtibki väga hilja, alles juuni alguseks. Aias kasvab kahes kohas, üks on niiskem ja teine õunapuu all varjus.

Ma lugesin küll, et peaks nagu mittetalvituja olema, aga ei osutanud sellele piisavalt tähelepanu. Oleksin äärepealt välja visanud, aga tütar tahtis tee jaoks lehti. Nüüd alles sel suvel avastasin, et ta on ilus. No mida sa kostad, võhik on võhik :D