neljapäev, 30. juuni 2016

Värviprobleemid. 2. osa ehk vangerdused ja ratsukäigud

Kui ma selle purpurse kobarpea istutan praegu lihtsalt kuskile eest ära, siis tema koha peale sobiks hästi hosta Guakamole. Guakamole kohale sobiks hästi hosta Dream Weaver ja Dream Weaveri koha peale klatiks hästi see sinine hosta ... ja sinise hosta koha peale istutaks mõne madalamat sorti valgeõielise astilbe?
Roosa astilbe ... kas sinna roosa sobiks? Punaneb astilbe?
Üks variant on veel. Lähen istun ise selle koha peale, küll ta pikkamööda minuga rääkima hakkab.

Mõned toredused ja muidugi mõista: värviprobleemid (need mul igavesed)

Alustaks toredustest. Sellistest taimedest, millest kõnnid aias mööda ja muudkui vaatad, et ahh, kui tore.
Esiteks minu valge peenra osa muidugi. Seal on ka paksult heina kasvanud kohti ja neid krrrmuse omajuurse ploomi "istikuid", mis panevad kukalt sügama aga üldpilt on just selline nagu peab - mõnusalt metsik. Need fotod on tegelikult mõned päevad juba vanad. Praegu õitseb juba ka põdrakanep, mis teeks pildi veel valgevahulisemaks. Oleks aeg tegelikult valgest peenrast eraldi postitus teha ...


Õitsevad ka siberi iirised. Fotol Fond of Kisses.


Järgmisena näitan oma toredat elupuud White Tip. Kas ta pole lahe?!


Kõrgetest kukeharjadest Xenox on teinud see aasta toreda palli. Nagu mingi meremiin.


Sedum Glaukophyllum on ka õige tore:


Ja eriti tore on see paju, mille oleksin kevadel äärepealt välja kaevanud, kui isehakanud umbrohu aga sain ikka õigel ajal pidama, et äkki on mingi pistik. Oli küll pistik jah. Hiljem tuli meelde. Temast saab tulevikus taoline suur ümar pall - põõsas.


Ohhohohhoooo, pojeng Primevere


Ja see suviste kipslillede pott on ka tore. Praeguseks on ta juba suur valge vahune pall aga tore on selle poti juures veel see, et see pott ei sisaldagi 100% mulda. Ses potis on hoopis enamjaolt kevadel tiigist välja tõmmatud sodi - puulehed, vetikad, vanad taimejäänused, ülearused vohama läinud usslille varred. Mulda on selle mudru peal vast nii palju, et seemet sai külvata. Ja vaat kui ilusa poti sain:


Kuskilt rohevahetuselt olen saanud ka lumivalge siberi iirise. Aitäh lahkele andjale!


Ja see aasta ostetud valgeõieline inkarvillea õitseb tublilt. Praegusega on ta muide veel uhkem!


Peab seemet korjama. Ja talvel teda katma. Ta on tõesti lahe taim. Teda võiks ju palju olla, eks ole.


Ja lõpetuseks minu igavesed värviprobleemid. Mis on nagu ka tore omamoodi. Saab disainida.
Renoveeritava tiigikalda on asustanud taimed, mis oma värvidelt nagu hästi ei klapi. Seal on hosta Sum and Substance (kollaseleheline, fotol kuidagi liiga roheline, tegelikult ta selline üldse pole), siis väga tumepurpur ligularia Britt Marie Crawford, värvimuutev hosta Fortunei, kastik Karl Foerster ja täiesti teisest värviooperist üks siniseleheline hosta ... ja nende taga veel üks ligularia, sordinimi teadmata. Absoluutselt ei klapi need värvid ja kriibib silma.


Ma arvan, et see tumepurpur ja sinine hosta rändavad kuskile mujale ja asemele võiks ikkagi mingi taoline värvigamma tulla, mis algab tume-tumerohelisest ja lõppeb kollasega. Ei mingeid punaseid ega siniseid ega valgeid. Pealegi on see kobarpea mulle juba ammu teada andnud, et temal on seal liiga kuiv.
Hmmm, mõni kena astilbe sobiks ju ka sinna ...

Tiigiäärse renoveerimine läheb jube aeglaselt aga ehk septembriks saab tehtud.

teisipäev, 28. juuni 2016

Kesse kättemaks

Ilmselgelt on täna öösel minu peenardesse keegi naati juurde istutanud.

esmaspäev, 27. juuni 2016

Ma siin fantaseerisin natuke


Tiigi renoveerimine peatus väheseks ajaks, sest selle põrgukuumusega ei saa seal midagi teha. Pluss köögi remont ja lapsed ja jaanipäev ja sääsed ja paduvihmad ja hosta-palavik ja .... Kui neist segajaist kõigist jälle lahti saab, töö jätkub. Seniks sain niisama vaatluspraktikat jälle teha. Ühe kehvavõitu foto tegin ka:  

Siin on näha uue tiigi poolik auk ja tiikide vahepealne ala. Sikerdasin sellest fotost uduse plaani, et mida edasi...


Kahe tiigi vahele peab tulema kividest korralik ja lai teerada kasvuhoone esise platsini. Sealtkaudu peab saama käruga mugavalt minna, praegu jooksen käruga ringi ümber peenra. Väike joonistatud plaan on vähe kehva - pruuniga märgitud ala on turbaauk ja tegelikkuses on ta hulka suurem (see minu nn looduslik tiigipuhastusjaam, et vetikad ei hakkaks vohama. Selle turbaaugu ja tee vahele jääbki paraja suurusega koht, kuhu üks-kaks valguselembi hostat istutada. See on hea koht, maa on seal märg kogu aeg. Pole ju mõtet sellises kohas naati kasvatada, eks ole?
Punased ristid tähendavadki kohti kuhu hostasid toppida. Roosad ristid tähendavad keskmisekasvulisi hostasid või midagi muud sellist märja maa sõbralikku taime. Mõni kobarpea näiteks

pühapäev, 26. juuni 2016

Hosta-"fiiver" ehk mille üle me õieti kaebame?


Mille üle me kaebame? Ilmselgelt on mul hostasid liiga vähe. Jajah. Kontrollitud ja dokumenteeritud fakt. Edasikaebamisele ei kuulu ja meetmed tuleb tarvitusele võtta. 
Seda on lihtsam öelda, kui teha. Valik on minusuguse väikese aedniku jaoks liiga suur. 
Kõik sai alguse tegelikult sellest, et tiigi renoveerimise käigus vabastas naadi-raikaerikusegu ilusa, parajalt suure platsi, mis nagu loodud ühe ilusa suure priske hosta jaoks. Suuuuure hosta. Hästi suure kohe. Ja kui aus olla, mahub neid suuri sinna rohkemgi.
See mõte tundus nii ilus (ja tundub ilus praegugi), et tekkis plaan üleüldse natuke täiendada oma hostade kollektsiooni. Seni on ta mul ju suht tagasihoidlik olnud.
Uusi hostasid pole lihtne hankida. Sest valik on tõesti hullult suur. Eriti, kui rääkida väikesemakasvulistest. Nagu ei tahaks osta mõnda ja hiljem avastada, et pagan, selline mul ju juba on, eks ole? Minu väikeste hostade ala tekkis lihtsalt sellepärast, et ma ei osanud neid kuskile panna, istutasin nad lihtsalt ühe platsi peale kokku ja tulemuseks oli selline tore plats:


Lemmikplats natuke isegi. Ja ta tahab vägisi suureneda. Seal on mõned suurekasvulised püsikud, mis meeleldi koliksid kuskile mujale ja nende arvelt võin seda madalate platsi laiendada. Sinna ei jää mitte ainult väikesemad hostad, igasugu muud mudru on seal ka: kurerehad, jumalatelill, mõned priimulad, kevadised sibullilled, bergeeniad jms.
Aga et hostadest õiget ülevaadet saada, tegin sellise nipi:


1. First Frost, 2. Ginko Graig, 3. Golden Tiara, 4. Mini?, 5. Ground Master, 6. Goldene Woge (kollane leht), 7. Giantland Mouse Ears (sinakasroheline ümar leht), 8. sinakashall hosta, nimi tadmata, 9. rohekas leht, sinakashalli varjundiga, ilus puhmas, 10. nn Urgumargi (ei mina ta õiget nime tea)
No nii. Ja nüüd on mul kohe selge, milliseid mul täpselt vaja on.

esmaspäev, 20. juuni 2016

Veel sõnajalgadest


Sõnajalad jagasin kahte gruppi. Esimene sats läks minu nn varjuaeda ehk samblaaeda kuusehekiga ääristatud "toas". Seal on meil jupike vana sammaldunud kiviaeda ja trimmerdavale inimesele sissepääs keelatud. Ühel pool kiviaeda on piibelehed ja kuldking, teisel pool üks kännasmustikas.


Asplenium scolopendrium kolis kuuskedele lähemale:



... ja polystichum aculeatum cristatum tema kõrvale:



Selle kiviaia lõppu poetasin ühe hariliku pärljalataime, onoclea sensibilise.
Ülejäänud uued sõnajalad koos nipponi naistesõnajala athyrium nipponicum ja jupikese kivi-imaraga (polypodium vulgare) said täitsa uue mänguplatsi.


Tjah, aga ma arvan, et see ploomipuu, mis meil seal keset varjuaeda on, peab vist küll välja kaevatama, siis mahub veel mõni põnev sõnajalg sinna.

Aiareisid annavad pauerit


See on nüüd roosatülliline lauluviis aedniku kõrvadele, mis mees hommikul ütles. Ta ütles, et toob kive ja ma võin sealt kõigepealt ilusamad välja valida.


Paar sammaldunut ja imelikku kõverat tassisin kohe sõnajalgade manu. Ülejäänud valin ilusad ümarad ja vana kasutan tiigi renoveerimisel ja uue tiigi tegemisel.
Aiareisid annavad ikka sellise erilise sisemise jõu ja tegutsemiskihu - just, et aias sonkida ja töö läheb linnulennul ja vilega.
Tiigi tegemine pole väga hull, sest auk on ju ette kaevatud juba. Aga kasvas üsna rohtu siin vahepeal. Pärast neid vihmasid on aga mu savikas maa täitsa kaevatav. Enne vihmasid ei läinud labidas sissegi maasse.
Aga täpsemalt hiljem. Enne ja pärast fotod. Järgmisel fotol on näha see suur naadi ja raikkaeriku mütakas, mis mul välja tuleb kaevata. See ongi kõige raskem.
Tahaks ruttu valmis saada. Minu võhumõõgakesed on ju nii ummuksis juba, üksteisel seljas.


pühapäev, 19. juuni 2016

Sõnajalavärki

See oli eile, kus aalujate kamp tõestas, et nad pigem pool-veeloomaliiki kuuluvad ja tegi asjaliku ja toimeka, emotsiooniderikka reisi ma ei teagi täpselt kuhu. Sest mina eksisin vahepeal ära kuni leidsin end Ardu külalistemajas kana närimas. Mu armas reisikaaslane leidis, et kana on jälk ja eelistas pumbata endasse ploomimahla ja tegi tutvust "ülitervisliku" toiduga nagu friikartulid.
Aga pool reisi läks meil ikkagi korda, isegi väga korda. Kõigepealt külastasime Milda aeda, mis jättis ühest küljest vägeva mulje (taksonite arv) ja teisest küljest mõnusa, sooja ja koduse aia mulje, sest kõik taimed olid kuidagi väga mõnusas kujunduses - nagu päris, nagu nii peabki olema - looduslik, lihtne ja samas külluslik. Aitäh külla kutsumast ja vastu võtmast!
Ja üks pildike ka sealt aiast. Näete ise - ilus.


Teiseks aiaks sel päeval oli Enno sõnajalatalu. Assa jutt. Oli see vast aed! Varjuaedade pärlikene. Ma pole just varjuaedade spetsialist ja oma aias varjuala väga suurt ei tahakski (sääsed ei ole minu lemmikloomad) aga natuke võiks ju olla? Sõnajalad on ju nii salapärased:


 Nojah. Üht-teist ma sealt ostsin aga üht-teist jäi unistuseks ka. Panen need unistused kohe kirja:
Esimene unistus on Dioscorea deltoidea:


Selline tore ronitaim


Teise unistuse nime ma veel ei tea ja foto on kah natuke udu-uimane aga äkki tarkade klubi jälle aitab? Võimalik, et adiantum venustum.


Edasi sõnajalad, mis minuga kaasa tulid. Esimene on athyrium filix-femina frizelliae ja suurest peast näeb ta välja selline:


 Minu oma on selline:


Teiseks on mu ammune unistus adiantum pedatum:


Kolmandaks võtsin sõnajala polystichum aculeatum cristatum



Ja viimasena hüppas mulle ligi asplenium scolopendrium:



Need illikukud sõnajalakesed saavad omale vallutamiseks minu mängulossivaremete varjulisemad küljed. Praegu on seal juba see võsundite abil leviv invasiivne kõrge ja kleenuke tegelane (sõnajalg), värvikas nipponi naistesõnajalg ja pisike sõnajalg, mistaniminüüdoligi ...



pühapäev, 12. juuni 2016

L

Laugud

  • Karatau lauk, allium karataviense
  • Kuldne lauk
  • Lõhnav lauk
  • hiidlauk Gladiator, lilla õisikuga
  • purpurpunane lauk, Allium atropurpureum
  • hiidlauk Mount Evesrest, valge õisikuga
  • murulauk lilla õisikuga ja valge õisikuga
  • üks väga ilus helelilla õisikuga lauk, nimetus teadmata
  • Pärsia mesilauk

Leeder

  • punane leeder looduslikult, sambucus racemosa L.
  • must leeder Laciniata (2014), sambucus nigra L.
  • must leeder Black Lace (2016)

Leeklill, floks

  • kevad-leeklill valgeõieline
  • kevad-leeklill siniseõieline
  • roomav leeklill, valgeõieline
  • Douglasi leeklill, valgeõieline
  • nõeljalehine heleroosade õitega padjandfloks 
  • Floks Creme the Menthe
  • Vanad taluaia floksid - valgeõieline, roosaõieline, valgeõieline lillaka südamikuga
  • lillaõieline nn metsik
Leeskputk (2016)
Liguster, ligustriin

  • harilik liguster, ligustrum vulgare
  • ligustriin ehk amuuri sirel, syringa amurensis

Liatris, tähkjas liatris, liatris spicata, valgeõieline
Liilia

  • harilik martagonliilia
  • idahübriid Siberia
  • Valgeõieline aasialiilia
  • Ilvija
  • Liedze
  • Masa Lapsa
  • Paipalina
  • Rozamunde
  • Seila
  • Vilma
  • Jukataka
  • BernutisDaugmales Ritmi
  • My Joe Ann

Liivateed

  • Hantington Silver
  • Thymus ericoides
  • veel mitu erinevat, sordinimed teadmata

Linnupiim

  • harilik linnupiim
  • hajastani linnupiim, Ornithogalum schelkownikowii

Lodjapuu

  • harilik lodjapuu, viburnum opulus
  • villane lodjapuu, viburnum lantana
  • lodjapuu Watanabe, viburnum plicatum, kahjustused igal talvel st. iga kevad alustab uuesti, käitub nagu püsilill

Lumeroos, must lumeroos st. musta lumeroosi seemikud Tii aiast, valgeõieline
Lumikelluke, tavaline lumikelluke
Lupiin, 

  • looduslikult kasvavad mul siin valged ja sinised, juurde olen teisi värve ka toonud. Nüüd asustan neid ümber. Mäe otsa ja mäe ümbrusesse, las loovad sinna omale uue loodusliku kasvukoha.
  • valgeõieline

Lursslill, 

  • liht-lursslill, actaea simplex, Atropurpurea
  • liht-lursslill, actaea simplex, Brunette

Luuderohi

  • harilik luuderohi, hedera helix
  • Kolhise luuderohi, hedera colhica

Läätspuu

  • suur läätspuu, caragana arborescens
  • läätspuu leinavorm

laupäev, 11. juuni 2016

Uitmõtted

Ega see tähestiku järgi taimede kirja panemine polegi nii lihtne. Praegu olen K-tähe juures ja sinna ma vist jäängi. K-tähega taimi on palju - kukeharjad, kurerehad, kivirikud ... jne. Korra sain kukeharjad kõik ritta, siis aga unustasin salvestamata ja kogu ilus nimekiri haihtus. On ikka ...
Kivirikke juures vahin juhmilt lage (no astilbedega on ka see jama) - no mis nimekiri see selline on? valge-madal,valge- kõrge, roosa-madal, roosa-kõrge. No andke andeks!
Aga sellegipoolest on see hea moodus nimekirja teha. Läheb ikkagi paremini, kui paberil variant (seda tassitakse ju kogu aeg aeda, seal vahel on nn näpujäljed ja mullaproovid, lehed kortsus ja sisse soditud mingeid skeeme, millest ükski tont enam hiljem aru ei saa. Aga no palju ladina keelt .... Diagnoos? Aednicus Scisofrenicus?)
Iga talv alustan ma ka exceli tabeli täitmist aga ei jõua kaugemale, kui dokumendi loomine ja pealkirjade vormistamine.
Täiendame diagnoosi - Aednicus Scisofrenicus Alba per. Unipea. 
Midagi pole parata, talviti see nimekirja tegemine ei õnnestu.
Hää küll.
Sukeldun on K-tähe juurde tagasi.
Kellukas ....


neljapäev, 9. juuni 2016

K - täiustamisel

Kadakas, harilik kadakas, Juniperus communis L.
Kaktus, opuntia compressa, viigikaktus. Kollaste õitega, talvekindel. (Aavikuemanda aiast)
Kanarbik, tavaline kanarbik ja ma ei tea, kust ta minu aeda tuli
Kannike
  • Liblikjas kannike, valgeõieline
  • põldkannike, põllu ja aia umbrohi, igas värvis, valdavalt sinine-lilla-kollane-valge
Karussõstar Riko (2015)
Kask
  • arukask, betula pendula
  • arukask,betula pendula f. Dalecarlica

Kassikäpp
  • harilik kassikäpp, antennaria dioica
  • patagoonia? laialehine kassikäpp, antennaria magellanica, (2016, Maie aed)


Kassinaeris,
  • roosade õitega ja valgete õitega muskus-kassinaeris, malva mochata
  • ??? ei suuda ma neid määrata

Kassitapp, umbrohuna põllul väikese valge õiega ja .... üheaastane värviline (ise külvan)
Kassiurb, soo-kassiurb, gnaphalium uliginosum, üheaastased taimed, külvavad ise
Kastik, teravaõiene kastik Karl Foerster, calamagrostis x acutiflora
Kellukas
  • valgeõieline pisikellukas
  • siniseõieline karpaadi kellukas
  • roosaõieline täpitud kellukas
  • kerakellukas, valge- ja helelillaõielised peenras, tumesinine/lilla looduslikult igal pool
  • laialehine kellukas Alba, campanula latifolia
  • ...
Kikkapuu, fortunei kikkapuu
Kilpkonnalill, 2015 rohevahetuselt sain aga vist on kadunud
Kilpleht, darmeravaid
Kipslill
Kirbutatar
Kirgaslill, sinine, valge ja suur roosaõieline
Kirsipuu
  • Läti madalkirss
Kitseenelas
  • Korea kitseenelas
  • harilik kitseenelas
Kivirik
  • kobarkivirik, 2-3 erinevast allikast kuid nimetut
  • kobarkivirik Rio
  • varjukivirik
  • linnakivirik
  • ümaralehine kivirik
  • saxifraga marginata (2015)
  • hosti kivirik (2015-16 talv talvekahjustused aga taastub)
  • saxifraga callosa var. Latonica
  • saxifraga burseriana "Seissera"
  • saxifraga x portae

Kobarhüatsint
  • siniseõieline
  • helesiniseõieline
  • valgeõieline
  • Blue spike

Kobarskopoolia
  • lillaõieline
  • valgeõieline Mulgi valge

Kontpuu
  • Spaethii
  • Elegantissima

Kopsurohi, neli erinevat
Kribulill e. zigadenus, (2015 Tsiili aiast)
Kukehari
  • Tüse kukehari, Sedum pachyclados, sün. Rhodiola primuloides var. pachyclado, valged õied, sinakad lehed sarnanevad roosiõitele
  • harilik kukehari, sedum acre, isetulnuk liivasele terrassile, kollaseõieline
  • kalju-kukehari, nii sinakate kui ka kollaste ruljate lehtedega, s. rupestre syn, s.reflexum
  • verev kukehari, sedum telephium, 
  • suur kukehari, sedum maximum, (korjatud Juminda poolsaarelt 2014)
  • valge kukehari, sedum album, looduslikult
  • valge kukehari, s. album, Coral Carpet
  • Matrona
  • Xenox
  • Herbstfreude
  • Iceberg
  • roomav kukehari, sedum spurium album,
  • talblehine kukehari, s. spathyfolium, Cape Blanco 
  • Kaunis kukehari,s. spectabile , Star Dust
  • ..?
  • sedum glaukophyllum, valgeõieline (2016)
  • kukehari kollaseõieline püstise kujuga, s.acre  arvatavasti (2016)
  • valgekirju
  • hall
Kukekannus, Delphinium cultorum, Hrustalnõi fontan ja üks sinise-lillaõieline, seemikuna
Kukerpuu, 3 tk
Kuldjuur, 3 tk
Kuldkann, helianthemum nummularium,  




Kuldking, 
Kuldvihm
Kullerkupp
Kurekell
Kurereha

  • dalmaatsia kurereha
  • säbar kurereha Philippe Vapelle
  • säbar kurereha, valgeõieline
  • hall kurereha, g. cinereum,  Ballerina (esimesel alumisel fotol)
  • kurereha ... valgeõieline, loodusest toodud
  • aas-kurereha, g. pratense, Splish-splash, õied valged siniste piiskadega
  • verev kurereha, geranium sanguineum
  • mets-kurereha, g. sylvaticum





Kurgirohi
Kuslapuu, Kamtshatka söödav kuslapuu

  • Czelabinka (2015, Aiasõber)
  • Duett (2013 Juhani pk)

Kuusk

  • harilik kuusk
  • torkav kuusk 3 tk (Luua puukool)
  • kanada kuusk Conica
  • harilik kuusk, picea abies, Nidiformis, kõrgust kuni 0,8 - 2 meetrit
  • tiigrisabakuusk Cranstonii või on tema hoopis ussisabakuusk Virgita. Hangitud Tartu puukoolist, seemnekülv. Ses mõttes, et ei ole poogitud.

Kuutõverohi

  • väike ja ringi jalutav, Muhedike aiast
  • mitmeõieline kuutõverohi, polygonatum multiflorum, looduslik, tõime metsast
  • polygonatum odoratum variegatum

Käbihein, looduslikult tavaline lillaõieline harilik käbihein, prunella vulgaris, Ostetuna valgete õitega harilikust käbiheinast tunduvalt kõrgem ja suuremate õitega valgeõieline
Käokannus, umbrohuna
Käoking
  • Hemsley käoking
  • Aconitum napellus, siniseõieline ja Album, valgeõieline

Köömen

esmaspäev, 6. juuni 2016

F,G, H, I, J

Forsüütia, värd-forsüütia
Hanerohi
  • Tähtkarvane hanerohi
  • Tähtkarvane hanerohi, variegata
  • Kaukaasia hanerohi
  • Hanerohi Balbina
  • mingi x hanerohi, puhmikuline
  • tätkarvane hanerohi Old Gold

Heleenium, kollaste õitega, kõrge
Helmikpööris

  • verev helmikpööris
  • Lime Ricky
  • punaseleheline
  • Põltsamaa mahajäetud bot.aiast

Hiibapuu

  • valgekirju 2tk Variegata Thujopsis dobabrata

Hõbeleht, Pärl-hõbeleht Anaphalis margaritaceae
Hosta

  1. Ground Master ( asukoht aias - väikeste hostade plats)
  2. Ginko Graig ( asukoht aias - väikeste hostade plats)
  3. Golden Tiara  ( asukoht aias - väikeste hostade plats)
  4. Goldene Woge  ( asukoht aias - väikeste hostade plats)
  5. Regal Splendor  (asukoht aias - lauda ees)
  6. Sum and Substance (asukoht aias - tiigi kaldal)
  7. Dream Weaver  (asukoht aias - valge peenar)
  8. minihosta  ( asukoht aias - väikeste hostade plats)
  9. Franches Williams  (asukoht aias - lauda ees ja teine aida ees)
  10. Elegans  (asukoht aias - valge peenar)
  11. roheline, keskmisest väiksem, lillad õied, nimetu  ( asukoht aias - väikeste hostade plats ja tiigi kaldal)
  12. Blue Cadet  ( asukoht aias - väikeste hostade plats)
  13. Hr. Ahse (sinihall hosta) õied käkras  ( asukoht aias - väikeste hostade plats)
  14. Wide Brim  ( asukoht aias - väikeste hostade plats)
  15. First Frost  ( asukoht aias - väikeste hostade plats)
  16. "Urgumargi" ehk mediovariegata  (asukoht aias - valge peenar)
  17. August Moon  (asukoht aias - tiigi kaldal)
  18. Halcyon?  ( asukoht aias - väikeste hostade plats)
  19. Fortunei  (asukoht aias - tiigi kaldal)
  20. Giantland Mouse ears (2016)  ( asukoht aias - väikeste hostade plats)
  21. kääbushosta  ( asukoht aias - väikeste hostade plats)
  22. Praying Hands  ( asukoht aias - väikeste hostade plats)
  23. American Halo  (asukoht aias - valge peenar)
  24. Barbara Ann  (asukoht aias - valge peenar)
  25. Northern Exposure  ( asukoht aias - väikeste hostade plats)
  26. Venus  (asukoht aias - valge peenar)
  27. Atlantis  (asukoht aias - lauda ees)
  28. Snowden ............
  29. Bashful  ( asukoht aias - väikeste hostade plats)
  30. Lakeside Lollipop  ................
  31. Oze  ( asukoht aias - väikeste hostade plats)
  32. Lothar the Giant   ...............
  33. Devon Giant   ..............
  34. Pistachio Blueberry Cake
  35. Pilgrim   ..................
  36. Teeny-Weeny bikini    .............
  37. Reversed  (asukoht aias - tiigi kaldal)
  38. Cherish    ...........
  39. Blackjack ..............
  40. Aristocrat ..............
  41. Reversed
  42. Abiqua Drinking Guard
  43. Empress Wu


Humal
Hüatsint
Ibeeris
Idamagun, papaver or. Checkers, valgete õitega (2016, Aiasõber)
Igihali

  • Vinca Minor, väike igihali, tavaline - rohelised lehed, sinised õied
  • Vinca Minor variegata
  • Vinca Minor, väike igihali Alba, rohelised lehed, õied valged
  • Illumination, helesinised õied, lehed kollase-rohelisekirjud
  • Atropurpurea, lillad õied

Iiris, siberi iiris, I. Sibirica 

  • Ego
  • Butter and Sugar
  • valgeõieline, lehtede järgi pigem vee-iiris e. võhumõõk
  • valgeõieline 2 tk
  • Fond of kisses
  • Dance, Ballerina, Dance
  • vana taluaia väga levinud sort
  • nimi meelest lännu ?????????

Iiris ehk vee-iiris ehk võhumõõk. I. Pseudacorus

  • kollane võhumõõk
  • Pseudacorus Creme de la Creme
  • pseudacorus Double
  • ps. Bastardi
  • Roy's Repeater
  • Louisiana iiris, Black Gamecock

Iisop, Hyssopus

  • siniseõieline
  • roosaõieline
  • valgeõieline

Iminõges

  • Lamiastrum maculatum, valgekirjud lehed, roosad õied
  • Lamiastrum maculatum, valgekirjud lehed, valged õied
Inkarvillea, Delavey inkarvillea, incarvillea delavay Snowtop (2016 Aiasõber)
Jalakas
  • harilik jalakas, ulmus glabra
  • harilik jalakas camperdownii, rippoksaline vorm (2016 Järvseljalt)
Jõhvikas
  • harilik jõhvikas, oxycoccus palustris, toodud kuskilt sooservalt
  • suureviljaline jõhvikas, vaccinium macrocarpon, (rohevahetus u. 2013)
Jumalatelill, Harilik jumalatelill, Alba, Dodecatheon meadia 
Jumikas
  • mägijumikas, centaurea montana, siniseõieline (Fotol)
  • arujumikas, centaurea jacea, lillaõieline, kasvab looduslikult igal pool
  • ruteenia jumikas, centaurea ruthenica, valgeõieline (2015, Võhma Juurikas, lätlased)
  • narmasjumikas, centaurea phrygia, looduslik kasvukoht meil mäe otsas, seoses 2016 mäe ehitamisega võib-olla hävinud

E

Ebahüatsint. Helelillade ja valgete õitega.

Ebajasmiin. Mitu erinevat ebajasmiini aga sordid teadmata.

Ebaküdoonia. Kaks erinevat, sordid teadmata
Ebaküpress. Mägi-ebaküpress Sungold, chamaecyparis pisifera

Ebatsuuga. 

  • (2014, Järvselja)
  • 2016, pistoksad naabri krundilt vana ebatsuuga oksast, sinakat tooni okkad


Elulõng.
  • Köögikata sinine
  • Rahmeldaja valge
  • ???
  • Clematis Recta, püstine elulõng

Elupuu
  • Elupuu, harilik, oletatavasti Brabant
  • Elupuu White Tip (2014 Järvselja)
  • Elupuu, kollaste okstega, sort teadmata (2012 või '13, Nõo vallamaja eest kasvava taime küljest võeti pistoks. Pisike, ime, et kasvama läks)
  • Keraelupuu (vist umbes 2007 Luua puukool)

Enelas
  • Nipponi enelas June Bride (2016 kevad Tõnise puukool)
  • Nipponi enelas (2015, rohevahetus)
  • kaseleheline enelas Spiraea betufolia Tor Gold (2016 kevad Tõnise puukool)
  • Jaapani enelas Albiflora (1 saadud 2016 kevadel Tõnise puukoolist, teised kaks paar aastat varem Tii käest)
  • Tuhkurenelas Grefsheim
  • Kaselehine enelas
  • mingi X roosaõieline enelas, seemikuna mingist x lillepotist. Väga õrna lehestiku ja okstega
  • roosaõieline enelas Little Princess, kompaktne sort
  • valgeõieline harilik enelas, (kaevatud Peipsi rannast aastal 2014)

Epimeedium, Kütkestav epimeedium Niveum Epimedium Youngianum

pühapäev, 5. juuni 2016

B, C, D

Bellevaalia, bellevalia Pycnantha Green Pearl


Bergeenia

  • Tavaline roosaõieline bergeenia, väga levinud sort Eesti aedades, minu aias juba umbes 15 aastat ehk rohkemgi.
  • Punaseõieline, sordinimi teadmata (2009, Mauruse aiast)
  • Angels Kiss, roosakasvalged õied (2015, Võhma Juurikalt)
  • Bressingham White, valged õied (2015, Aavikuemanda aiast)
Fotod tehtud 8. mail. Esimesel fotol punaseõieline, teisel see tavaline.






Brunnera

  • Suurelehine brunnera Brunnera Macrophylla Looking Glass
  • Suurelehine brunnera Brunnera Macrophylla Jack Frost
  • Suurelehine brunnera Brunnera Macrophylla Mr. Morse, valgeõieline
  • Suurelehine brunnera Brunnera Macrophylla Variegata
  • põhiliik, mille kupatasin see aasta lauda taha päikesepaistesse, tuulevaiksesse ja räästaalusesse kasvama. Seal tehku, mis tahab. Läks õige lopsakaks kohe. Mulle meeldib see taim väga aga mulle teps mitte ei istu see, et ta vahepeal lehtede lõikamist vajab ehk koledaks läheb. Keset aeda tiigi ääres ta justkui mäkerdab oma lehtede kolletamisega aia üldist vaatepilti keset kõige kaunemaid aegu.




Deutsia, valgeõieline (2016 kevad Tõnise puukool)

A

Küll on igate moodi üritatud seda va aiapäevikut pidada. Ikka on kuidagi lörri läinud see asi. Proovin nüüd blogi abi kasutada ja tähestiku järgi taimed ritta panna. Eks näha oler, kas see variant töötab.
Alustan A-st muidugi. Ja lugupeetud blogi lugejad, kui mul mõni taim paistab olevat meelest läinud, tuletage julgelt meelde.

Aediirised
       madalad aediirised (Muhediku aiast 2015) 
  • Velvet Carpet
  • Irish Moss
  • (Gingerbreadman, Serenity, Carilla, Bedford Lilac, Reine, Rio Rito)
  • kolm sorti Tii käest, nimesid pole, oodakem õisi
  • The Fairy (Iirisesõbra käest 2013)




 Fotodel ülemine rida: vana taluaia keskmisekasvuline sinine ja Velvet Carpet
Alumine rida: The Fairy ja Irish Moss
  
keskmisekasvulised, enamik neist vanad Eesti aedades väga levinud sordid
  • Iris TB, Sultan, (Salter 1859)
  • Flavesenc, kollakasvalge 
  • ungari (nimi täpsustamisel, Aavikuemanda aiast) 
  • kollase.pruuniga nimetu
  • sinine väga levinud sort
  • valge, suht kapriisne sort, igal aastal ei õitse
  • veel üks, nimi teadmata
    kõrge
  • ootan õit :)
Akakapsas
      2 siniseõielist sorti ja üks valgeõieline Ajuga reptans Alba ehk roomav akakapsas



Angerpist, Filipendula vulgaris `Multiplex`
          (2015, rohevahetusest saadud)

Angervaks-raudrohi Achillea filipendula

Aroonia, iluaroonia, väikeste punaste marjadega

Askleepias

  • Siidaskleepias Asclepias Syriaca
  • Askleepias valgete õitega ???? 2014 Võhma Juurikalt (otsin silti)

Aspar, asparagus officinalis, harilik aspar, 
Astelpaju Augustinka

Aster - sügisastrid,
  •  valgeõieline
  • valgeõieline, helelillaka jumega
  • helelilla
  • roosakaslilla
  • sinakaslilla, keskmise kõrgusega
  • roosakaslilla, kompaktne

Astilbed
  • Jaapani astilbe, madal, roosaõieline, levib võsunditega. (2015, Tsiili aiast)
  • Valge, kõrge
  • Valge, madal
  • Sprite, roosaõieline
  • punaseõieline, Thea aiast
  • tavaline taluaia roosaõieline
  • helelilla püstise õisikuga, kõrge. (Hilise aiast)
  •  Astilbe lihtlehine Darwin Snow Sprite
Varsti hakkavad õitsema, siis teen eraldi postituse fotodega

Aubrieeta

laupäev, 4. juuni 2016

Kõik läheb korraga õitsema

Harilik kuldkann Helianthemum nummularium


Karatau lauk:


Karvane kadakkaer:


Nõmm-liivatee:


Sain oma tee keset peenart valmis:'


Ja olen tulemusega väga rahul. Nüüd on hea imetleda minu lemmikuid kurerehade seast: säbar kurereha Philippe Vapelle. Mulle meeldivad eriti lehtede ja puhmiku kuju. Õied on kirskiks tordil.

Loomulikult haarab silm kohe valmistehtud teed üle vaadates taimi, mida võiks ümber istutada aga ei hakka seda tegema praegu. Küll jõuab. Praegu on tulpide väljanokkimise aeg ja rohida/kaevata on mul veel päris palju. See on see ülikoolis ja tööl käimise tagajärgede likvideerimine - mõni peenraosa on ikka hullult täiskasvanud igasugu suvalisi.
Kuna täna on õues lõikavalt külm tuul, mina sinna minna ei taha. teeb pausi. Ma olen niigi hullult tubli olnud ja aiatöödega peaaegu graafikus.



Järgmisena leebe kägivars, hankisin selle eelmisel sügisel ja ta on päris kena. Huvitav, kuivõrd invasiivne see tegelane on?


Järgmisel fotol on üks huvitav asi. Vaadake lehti:


Tegemist on õevase murtudsüdamega, üks saadud Tii käest, teine tuli minu juurde Maie aiast. Nüüd on juba jupp aega kõrvuti kasvanud aga lehed on ikka väga-väga erinevad. Ma arvasin, et see erinevus johtus kasvupinnase süül aga praegu vähe juba kahtlen. Mis tarkade klubi arvab?


Ja kohe näen ära ka selle kõige tavalisema mägisibula õitsemise. No et kas on valge õiega või mitte?'!